Yüksek Motivasyonun Yolu Nereden Geçiyor?
“Değer gören değer katmaya çalışır.” Bu söz bir sivil toplum kuruluşu olan Young Guru Academy (YGA)’de en çok kullandığımız sözlerden biri. Kurumsal hayatta çalışanların en çok yakındıkları noktaların başında da yöneticilerinden değer gördüklerini hissedememeleri gelir. Ne yazık ki, plazalardaki açık ofis ortamlarında toplu şekilde çalışmak anlamlı bir bütünün değerli bir parçasıymışız gibi hissettirmeye yetmiyor. Buradaki en kritik nokta; anlamlı bir bütünün, yeri başkasıyla doldurulabilir bir parçası gibi değil, ekibin gerçekten değerli, saygı duyulan, önemsenen bir parçası gibi hissedebilmek. Bunu hissetmediğinizde yüksek performans gösterebilmeniz çok güç. Şirketlerin ve yöneticilerin çalışanlara böyle hissettirebilmeleri için planlı ve sistematik yöntemler uygulamaları gerekiyor. Wharton Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, “katkılarından dolayı kendilerine teşekkür edilen ve değerli hissettirilen çalışanlar” diğer çalışanlara göre yüzde 50 daha üretken oluyorlar. Yine başka bir araştırma çalışanların yüzde 66’sının değerli hissetmediği bir şirkette kalmayarak istifa edeceği sonucunu gösteriyor.
Öte yandan çalışanlarına kendilerini değerli hissettiren şirketlerin önce çalışan deneyiminde, akabinde de müşteri deneyiminde farklılaşarak rakiplerinin bir adım önüne geçtiği birçok örnekle karşılaşıyoruz. 1 trilyon dolarlık değere ulaşan ilk şirket olan Apple’ın bile bu alanda kendisine örnek aldığı Ritz-Carlton otellerine bir bakalım. Ritz-Carlton’da çalışanların mottosu şu: “Bizler hanımefendiler ve beyefendilere hizmet eden hanımefendiler ve beyefendileriz.” Dünyanın en lüks otellerinden birinde çalışan biri olarak, oraya gelen varlıklı müşterilerle aynı kefeye konuyorsanız, bu sözü sadece duvara asılan bir cümle olarak görmüyor, sizin için yapılanlarla da fark ediyorsanız, kendinizi değerli hissedersiniz. Kendinizi değerli hissettiğinizde de bulunduğunuz ortama değer katmak için elinizden geleni yaparsınız. Peki bu değeri hissettirebilmek için neler yapmalı?
Yazının devamına buradan ulaşabilirsiniz. Sadece e-posta adresinizi vererek ücretsiz olarak Harvard Business Review Türkiye Blog'a üye olabilirsiniz. Keyifli okumalar.